PRESSE

Komposten blev startet i september 2017 med det formål at sætte Bokashi-kompostering på landkortet som en mulig løsning for genbrug af organisk affald.

 

Bokashi er en særlig sammensætning af mikroorganismer, som tilsættes madaffaldet og dermed starter en fermenteringsproces. Modsat andre nedbrydnings metoder (som f.eks. Biogas og varme kompost) vil der under Bokashi-kompost derfor ikke udledes noget metangas. Derudover kan alle madvarer Bokashi-komposteres, og metoden er lugtfri - hvorfor rotter eller andre skadedyr heller ikke er interesserede i materialet.

 

I oktober-november 2017 eksekverede Komposten Danmarks første borgerinddragende Bokashi-projekt på Aarhus Ø. 45 husstande meldte sig til projektet og i alt blev der indsamlet lige godt 430 kg madaffald, som blev til lige godt 900 kg kompost til brug i Ø-haven.

 

Arbejdet med pilotprojektet resulterede i, at fødevarestyrelsen kunne indføre nye regler for kompost af have,- og køkkenaffald i Danmark. Reglen omkring “Kompostering af køkken,- og haveaffald i små samfund” blev offentliggjort i marts 2018.

 

Denne nye regel åbnede op for at man, indenfor et afgrænset område, kan indsamle, kompostere og bruge komposten ved brug af Bokashi-metoden. Derfor blev det altså muligt at Bokashi-kompostere, uden at skulle betale for dyre tests, både i boligforeninger, småøer, festivaler, i storkøkkener og lignende.

 

For Komposten betød det at det blev muligt at lave Bokashi-kompost af alt madaffald fra NorthSide Festival 2018. Omkring 6 tons madaffald blev i løbet af de 3 dage indsamlet. Herefter kunne der eksekveres projekter hos kontorfællesskabet Greencubator i København, på Jyderup Højskole i vestsjælland og på Den Grænseløse Festival i Ebeltoft.

 

Med en ny regel, en række Danmarkspremierer på Bokashi-kompost projekter og en masse erfaring har Komposten valgt at takke af som virksomhed.

 

Bokashi-kompost vil i stedet leve videre i form af 10 guides, der kvit og frit kan hentes gennem hjemmesiden. Formålet er, at alle med en boligforening, et storkøkken eller en festival skal kunne opsætte et Bokashi-system, uden nødvendigvis selv at være eksperter.

 

På hjemmesiden www.komposten.info vil man kunne downloade guides og finde mere info.

© 2017 Komposten

Web design by Dissain studio – dissainstudio@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now