OM BOKASHI

Grundlæggende er det en god idé at tilføre organisk materiale til jorden. Det skaber nemlig den jordtype, vi kalder humus.  Humus er afgørende for strukturen i og kvaliteten af jorden. En humusrig jord er nemlig bedre til at optage vand, afgive næring og lagre kulstof. Disse kvaliteter er afgørende for at dyrke et bæredygtigt landbrug, og når 60% af Danmarks jord består af landbrug, synes vi det er en rigtig god idé at give næring tilbage til jorden. 

 

Ved Bokashi-kompost er der en lang række fordele at finde. Modsat f.eks. varmekompost kan man ved Bokashi-kompost omdanne stort set alt madaffald - inklusiv brød, mælkeprodukter og kød. Mikroorganismerne betyder at det i fermenteringsprocessen vil være for surt til at skadedyr er interesserede i materialet og så lugter det heller ikke af råd. Ligeledes er Bokashi-kompost metoden bedre til at bevare næringsstoffer og vand, modsat andre kompost-metoder hvor væske og næring vil løbe fra i processen. 

Normalt vil der under nedbrydning af organisk materiale udledes både Co2 og methangas - en drivhusgas 23 gange stærkere end Co2. Det ville være rigtig fint, hvis det ikke var fordi vores udledning er blevet så stor at det nu påvirker klimaet. ved Bokashi-kompost udledes der ingen methan og meget mindre Co2, hvilket betyder at det også er den mest klimavenlige metode til omdannelse af organisk materiale. 

Processen er relativt enkel og kan fungere i mange størrelser. Det organiske materiale samles i en spand, og drysses med Bokashi-gær. Så lukkes spanden til, så der skabes et lufttæt miljø. I løbet af 2 uger vil mikroorganismerne have gjort deres arbejde, nok til at det fermenterede materiale kan graves ned eller ligges i lag med jord. Når det har ligget der i 3-4 uger kan der plantes i Bokashi-komposten.

Grundet den effektive, klimavenlige og næringsrige process er Bokashi-kompost derfor et godt bud på, hvordan vi dækker det stadigt stigende behov for organisk materiale i landbruget. 

Hvis du er interesseret i at læse mere om bokashi-kompost kan vi anbefale denne blog: http://byhaver.dk/blog/

© 2017 Komposten

Web design by Dissain studio – dissainstudio@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now