HISTORIEN

Komposten startede i 2016 med en drøm, og sluttede i 2018 efter at have opnået denne drøm. Rejsen bød på mange succes-oplevelser, læringsoplevelser og overraskelser. Vi har forsøgt, at samle højdepunkterne.

I september 2016 begynder Clara Sølvsteen og Nynne Juul at undersøge mulighederne for Bokashi-kompost på stor skala, efter at have mødt Maria Ehlert - kvinden bag Byhaver.dk. Projektet bliver til i forbindelse med deres afsluttende projekt på Kaospilot skolen.

Et af målene med pilotprojektet var at få godkendt Bokashi-kompostering på niveau med biogas og varmekompostering, således at man fremover ville kunne tilbyde det som en bæredygtig behandling af madaffaldet til f.eks. kommuner og erhverv. I stedet for, foreslår Fødevarestyrelsen at vi skriver et foreslag til en regel omkring lokal kompostering. I marts 2017 offentliggøres en ny lov for kompost i Danmark under navnet “Kompostering af Have,- og køkkenaffald i små samfund”. Den nye regel betyder, at boligforeninger, storkøkkener, festivaler og småøer reelt set har mulighed for at genanvende deres madaffald til Bokashi-kompost i lokalområdet.

D. 24.-26. august 2018 drager Komposten på Den Grænseløse Festival, hvor der bliver Bokashi-komposteret lige godt 1,5 ton madaffald på 3 dage.

D. 15. September 2018 - lige præcis et år efter oprettelsen af virksomheden - offentliggør Komposten de 10 guides, der skal sikre spredelsen af Bokashi-kompost til samlinger af husstande, storkøkkener og festivaler. Lanceringen fejres med et flyttefest, hvor formålet er, at flytte viden fra 2 hoveder til mange, mange flere. Der uddeles guides, Bokashi-gær og hjemmelavede Bokashi-spande.

15. September 2017 oprettes Komposten I/S som virksomhed, og der sættes for alvor kræfter ind på, at eksekvere pilotprojekt.

I løbet af juli etablerer Komposten et Bokashi-system hos Greencubator - et kontorfællesskab på det indre Nørrebro. Omkring 30 virksomheder smider deres madaffald til Bokashi-komposten. Efter endt fermentering graves madaffaldet ned i jordfabrikker, der står i baggården, som deles med restauranter og beboere.

Indtil juni 2017 arbejdes der på at researche mulighederne, designe løsninger, prototype koncepter, søge funding og snakke med relevante myndigheder. Et af de store bump på vejen er, at indse at lovgivningen ikke tillader indsamling, kompostering og brug af kompost uden for matriklen.

I perioden 1. Oktober - 30. November 2017 løber Kompostens pilotprojekt af stablen. 45 husstande deltager i projektet og sorterer og afleverer deres madaffald i spande stillede op til formålet. I alt indsamles lige godt 430 kg madaffald, som kværnes og Bokashi-komposteres. Da projektet lukker ned i april 2018 efterlades der lige godt 900 kg næringsrig, lækker og lokalt-produceret Bokashi-kompost.

D. 13. august 2018 kan rapporten, der er et resultat af pilotprojektet, endelig udgives. Rapporten er en samling af klimaeksperter, politikere og landbrugs eksperters syn på, hvad udsigterne er for klimaforandringer og hvordan Bokashi-kompost kan bidrage til en forbedring. Rapporten indeholder også en detaljeret beskrivelse af pilotprojektet, inklusiv brugerundersøgelser. I rapporten offentliggøres resultatet af testen af komposten fra pilotprojektet foretaget af EUROfins - alle prøver vise at jorden både er meget ren og meget næringsrig.

Med al viden videregivet og lagt på hjemmesiden takker Komposten af som virksomhed d. 1. Oktober. Tilbage står en ny regel, en dybdegående rapport og 10 guides, der skal hjælpe enhver med interesse i en mere bæredygtig fremtid, igang med Bokashi-kompost.

I juni 2018 får Komposten mulighed, for at demonstrere hvordan den nye regel kan blive brugt i praksis, da NorthSide Festival bliver Danmarks første festival, til at lade alt deres organiske affald blive Bokashi-komposteret. I løbet af de 3 dage festivalen varer indsamles der 6 tons kompost, der takket være et stærkt hold frivillige, bliver finsorteret, hakket og Bokashi-komposteret. 2 uger efter festivalen er slut vender Komposten tilbage og graver det fermenterede madaffald ned i Ådalen, hvor NorthSide i 2019 har næringsrig Bokashi-kompost til at dyrke krydderurter i.

D. 10. september 2018 afleverer Komposten 2 specialdesignede Bokashi-spande til Jyderup Højskole i Vestsjælland, som straks går i gang med at kompostere madaffaldet fra køkkenet, til brug i deres egen køkkenhave. Skolen involverer både køkkenpersonale, lærere og elever i processen.

© 2017 Komposten

Web design by Dissain studio – dissainstudio@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now